Categories
Catalunya

Carta oberta a TV3

Acabo d’enviar aquesta carta de queixa a TV3. La comparteixo aquí per si algú vol afegir-se a la crida per un TV3 plenament en català.

Tots els dijous gaudeixo dels programes del vespre a TV3. El meu marit (barceloní de tota la vida) i jo (nord americana ja instal.lada a Barna fa temps) fem la nostra vida plenament en català (i també angl̀ès). Per això ens agrada tant la programació de TV3 dels dijous, ja que podem riure amb Polònia, patir amb els personatges d’Infidels, i practicar l’anglès mirant Huff.

Quina decepció, doncs, quan (la setmana passada) a la nit vem descubrir que Huff s’havia sustituit per Hora Q, i per què? Una entrevista en CASTELLÀ amb el pepero Rajoy?

Com bé sabeu, no manquen canals espanyolots a la tele. Esperem i exigim de TV3 programació de qualitat en català. Això si, jo discrepo molt amb la decisió de presentar aquesta entrevista d’aquesta manera. Si hem de sufrir les paraules d’en Rajoy, ell pot fer el “gran esforç” d’escoltar les preguntes en català. Jo que visc a Catalunya fa NOU MESOS ja puc entendre’l i -ostres!- parlar-lo. Com a mínim en Rajoy podria escoltar les preguntes en català i respondre’ls-hi en castellà, com fan molts entrevistats en aquests programes.

També vaig notar que durant l’assaig del programa (que van mostrar al Telenotícies), la presentadora (Helena Garcia Melero) es dirigia al Rajoy en castellà. Quina mena d’exemple és aquest per al públic català? Si el català no es parla als assaigs de programes amb convidats espanyols, ni al rodatge després d’un assaig, sinó que només el parlen els personatges d’Infidels, el missatge de TV3 és, aleshores, “utilitzem el català quan no molesta a ningú.”

Viure en català és una lluita diària que fem al carrer, a la feina, i a l’entorn social. Els presentadors de TV3 han de lluitar amb nosaltres. Si no, es convertirà en una eina més de repressió lingüística.

Respectuosament,

Jodi Neufeld Gimeno
Barri de Sant Antoni, Barcelona

One reply on “Carta oberta a TV3”

hahahaha…

MOLT BONA! si en tinguéssim un regiment com tu, aquest país caminaria per un altre sender!!!

Això d’infidels està bé, oi? posa els pels de punta…

Comments are closed.